I början av 1500-talet, parallellt med Renässansen i Europa, kröns Gustav Vasa till konung. Med det inleds en ny epok och under denna tid grundläggs det moderna Sverige. Maten blir mer kontinental och i förråden finns kryddor från Indien och Asien. Det bakas ståtliga pastejer fyllda med vilt och fågel, helt kött på spett, äggost, mos av ris, fiskmousse, russin och mandelmassa är särskilt populärt.

På denna kungliga bankett bärs nya rätter in en efter en ackompanjerade av taffelmusik. Mellan serveringarna underhåller akrobater, dansare, och lekare. Försnidaren skär upp köttet medan svennerna skyndar fram och tillbaka med dryckesbägare fyllda av öl och vin. Brännvinet, som är en dyr sällskapsdryck, dricker du med supsked ur kåsa.

Som aktivitet till en renässansbankett passar Dackefejden

Copyright © AUG 2010 | Arrangemang och Utveckling för Grupper | www.aug.se | info@aug.se | tel: 0141-585 85